Kategorier
Lokaltrafikkhistorisk forening

Fra Sporveismuseets samlinger

I en årrekke har vi på baksiden av bladet «Lokaltrafikk» presentert vognene som inngår i LTFs eie og samling. Til glede for nye medlemmer og interesserte presenterer vi i dag historien om Sporveisbussene #042. Omtalen av vognen stod på trykk i «Lokaltrafikk» #80  i mai 2012.

Sporveisbussene nr 042

Karosserifabrikken Vest i Stryn introduserte modellen ”Vest Liner” i 1987. I 1991 kom varianten Vest Liner 320 OL, som selvsagt også kom til OL-byen Lillehammer og selskapet Litra Buss AS, i alt ni busser. Vår buss var da hvit med en rød og en blå stripe nedentil.

Etter 1995 er bussene i Lillehammer satt ut på anbud, og nettopp dette førte til at vår buss fra 1996 fikk en omflakkende tilværelse med en rekke eiere. Først tilhørte bussen Mjøsbuss Lillehammer AS, et selskap eid av Swebus Norge AS, deretter Stagecoach, så Norgesbuss Invest AS. Selskapet het så bare Mjøsbuss AS, for så å endre det til Norgesbuss Mjøsa AS. I 2000 ble bussen overført til bruk i Hamar, under selskapsnavnet Norgesbuss Hedmark AS. Fire år senere tapte Norgesbuss anbudet til Ing. M. O. Schøyens Bilcentraler, som fikk leie bussen i noen måneder.

I 2004 ble bussen solgt til Sporveisbussene AS, som leide ut til datterselskapet Nexus Trafikk AS (fra 2007 kalt Unibuss AS), som hadde vunnet anbudet på Romerike. Den hadde frem til nå hatt den opprinnelige hvitfargen fra Litra, men ble så lakkert i SL-grønn, og ble med internnummeret 042 stasjonert på Nannestad. Vi overtok bussen i 2009, og vil beholde den slik den så ut i siste periode.

Tekniske data:
Lengde: 12,40 m
Bredde: 2,50 m
Akselavstand: 6,20 m
Ytelse: 340 HK
Egenvekt: 12,13 tonn
Sitteplasser: 48
Ståplasser: 12

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.