Kategorier
Drift med trikk og buss Lokaltrafikkhistorisk forening

Fra Sporveismuseets samlinger

I en årrekke har vi på baksiden av bladet «Lokaltrafikk» presentert vognene som inngår i LTFs eie og samling. Til glede for nye medlemmer og interesserte presenterer vi i dag historien om skinnesliper OS 311. Omtalen av vognen stod på trykk i «Lokaltrafikk» #95 i juli 2016.

Oslo Sporveier nr. 311

Denne spesialvognen for skinnesliping er bygd på Grønntrikkens verksted på Homansby i 1922. Selve maskinen er senere blitt byttet ut med en ny, men det gir den på ingen måte preg av å ha blitt moderne. Etter sveising av skinneskjøter må sveisesømmen og andre ujevnheter slipes bort, og det er det denne vognen er bygd for. Når slipingen foregår står selve vognen helt stille, mens maskinen og slipesteinen føres frem og tilbake.

Blant banearbeiderne gikk den under navnet ”Edderkoppen”, nærmere forklaring trengs antagelig ikke. Skinneslipevognen var jevnlig i bruk helt frem til 1997, da vi fikk overta den. Siden 1960-tallet ble den fast trukket av en vogn som også er blitt et bevaringsobjekt, SS-vogn nr. 305, nå gjenoppstått som Blåtrikkens nr. 322, bygd for Lilleakerbanen.

Opprinnelig hadde den ikke noe nummer, men i Oslo Sporveier ble den senere gitt nummeret 311. Og det nummeret hadde den lenge. Da det nærmet seg slutten rakk man likevel å gi den nytt nummer to ganger. Først i 1989, da den ble gitt nummeret 207, ikke å forveksle med en Høka som fortsatt hadde det nummeret. Men så vet vi ikke riktig om det var faren for forveksling som gjorde at den i 1994 igjen ble gitt nytt nummer, nå 307, for samtidig overtok en SM83 nummeret etter Høka-vognen og ble 207. Og noen hadde samtidig pusset opp en veteranvogn med nummer 307, men det er en annen historie. Vi velger å se på alle omnummereringene som en parentes i historien, og for å unngå flere forvekslinger heter nå skinneslipevognen igjen 311.

Hoveddata:
Lengde: 4,84 m
Bredde: 2,31 m
Akselavstand: 3,40 m

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.