Kategorier
Lokaltrafikkhistorisk forening Sporveismuseet Vognhall 5

En tysk soldats bilder fra Oslo

Vi vil mens museet nå holder ekstraordinært lukket publisere små artikler og videoer. Vi håper denne lille digitale «museumsrunden» kan være et hyggelig alternativ, og ikke minst inspirasjon til å besøke oss igjen ved en senere anledning!

En tysk soldats bilder fra Oslo

Naturlig nok så mange seg lei av den tyske okkupasjonen. Flere valgte demonstrativt å la være å sette seg ved siden av tyske soldater og offiserer, og i enda større grad ved siden av folk i Nasjonal samlings uniformer. Dette ble ikke tatt nådig opp, og straff truet dem som på en slik måte viste sin motstand mot det nye regimet.

Det fantes tyske soldater som så de positive sidene ved oppholdet i Norge på en noe uvanlig måte. En av Wehrmachts soldater la ut på tur i byen og dens omegn og fotograferte trikker! Bakgrunnen for hans interesse er ikke helt klar; kanskje hadde han en yrkesmessig bakgrunn for interessen. Men bildene hans er kommet Sporveismuseet i hende, og viser et litt annet liv enn det vi vanligvis tenker på.

Sporveien trengte folk også under krigen. Men de norske regjeringen i London hadde forbudt nordmenn å ta tjeneste i offentlig virksomhet. For dem som alt var ansatt, var det problemløst, men å søke stilling ved sporveiene var ikke tillatt. Likevel gjorde mange det, uten at det i ettertid fikk for store konsekvenser. Men alle som hadde fått stilling under okkupasjonen, fikk sin ansiennitet satt til 8. mai 1945. Det var ikke noen særlig ære å ha nettopp den startdatoen.

Det bel slått hardt ned på ethvert forsøk på å demonstrere mot besettelsesmakten eller deres medløpere
Ekerbergbanevogn en vinterdag på Grønland fanget inn på bilde av tysk soldat. Foto: Boredhin / Sporveismuseets arkiv
Denne gang med to medsoldater på Høyenhall. Foto: Boredhin / Sporveismuseets arkiv
 Boredhin på farta på Ljabru i 1942. Vogn 1013 står i dag i Sporveismuseet. Foto: Boredhin / Sporveismuseets arkiv

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.