Tom Arne Nygaard og Ole Mjelva forteller i denne videoen om den ikoniske trikken kalt Gullfisken. Vi håper den inspirerer til et besøk på Sporveismuseet på Majorstuen. Vi holder åpent hver lørdag, søndag, mandag og tirsdag mellom klokken 11.00 til 15.00.
Besøk oss!
Gardeveien 15
0363 OsloTelefon: 48 42 94 09Åpningstider:Lørdag, søndag, mandag og tirsdag kl. 11.00-15.00 hele åretStengt 17. mai.-
Siste innlegg
Arkiv
Kategorier
Facebook
Instagram
Hva skal du gjøre i helgen? Besøk Sporveismuseet Vognhall 5 da vel! Åpent lørdag - tirsdag kl. 11-15.#Sporveismuseet er nå på Digitalt museum! 🥳Vi holder som resten av byen fortsatt stengt, men vi gleder oss veldig til vi sees igjen! Hva er ditt beste minne med de røde T-vognene?Sporveismuseet er igjen stengt pga. smittevernshensyn, men vi benytter denne stille perioden til litt arbeider og fornying av utstillingen. Husker du skistativene på Holmenkolbanens vogner? Vårt møterom vogn 110 har fått igjen skistativene sine som har vært demontert siden vognen kom på museet på åttitallet. De passet, selvfølgelig!På grunn av faren for å bidra til smittespredning i Oslo holder Sporveismuseet stengt.Husker du teakvognene på Holmenkollbanen, de mørkeblå C-vognene på Kolsåsbanen, eller T2000? Nå har vi også fått laget en undergrunns og T-banekopp! Koppen viser riktig størrelsesforhold mellom vogntypene og viser historien fra «Fyrstikkeske» (1897) til MX3000 (2005)! 🚋🚇Twitter
Greit nok om 170, men B-vognene – forstadsbanevognene – var jo i bunn og grunn toretningsvogner; de kunne kjøres like bra forover og bakover, men de var ikke innredet for den type kjøring. (198 som havnet i Japan kjøres i dag i begge retninger). B-vognene kunne også koples i tog fra 1955 (to vogner sammen) og hadde derfor større kapasitet, spesielt på Østensjøbanen der behovet var stort, og var dessuten mye bedre å kjøre. (Egen erfaring).