For personer med demens

Sporveismuseet kan være et fint sted å ta med personer som har demens, spesielt om de har bodd i Oslo. Gjennom helt konkrete, store vogner, gammelt interiør og rolig atmosfære formidles kanskje minner om livet i gamle dager, langt unna nåtidens masete og hektiske hverdag.

Mange eldre som er på besøk hos oss, nevner ofte at de husker de gamle trikkene slik de var før, og hvordan det var å ta de. Personer med demens kan sannsynligvis ha et utbytte av å se vognene slik de var før. Man kan gå inn i de fleste vogner, og sette seg ned. Kanskje du som pårørende eller pleier kan høre historier som kommer frem igjen?

Hallen er kald når det er kaldt ute, men det er varmt og godt å sitte i museumsbutikken for å ta en bit sjokolade og en kopp kaffe (selges av museumsvakten).

Hvis du tar med deg eldre hit, vær oppmerksom på tilgjengeligheten. Museet er og blir i en gammel vognhall som er bygget og ment for å huse sporvogner. Trikkene var aldri bygget for rullestoler eller rulatorer. Personer med nedsatt bevegelsesevne bør få hjelp opp og ned i vognene. Noen vogner har tregulv med dype spor som gjør bruk av rullator vanskelig. Hvis man først kommer seg inn i en vogn, kan man sette seg ned på myke og gode seter. Les mer om tilgjengelighet på museet.

Ett lite toalett er tilgjengelig i museet. Vi jobber med å utbedre situasjonen og regner med at vi vil ha et universelt utforma toalett i 2023.