Bli museumsvakt på Sporveismuseet

Vi har behov for flere frivillige til å drive Sporveismuseet. Bli med å gjøre Oslos kulturarv tilgjengelig for alle.

Museumsleder Petter Holstad ønsker deg velkommen til Vognhall 5! Foto: V. Nordheim.

Hvorfor bli museumsvakt?

Å være vakt betyr at du sørger for å drive et svært viktig byhistorisk museum. Mellom gamle trikker, forstadsbaner og busser finnes det mange historier om hvordan byen vår er som den er og om menneskene som bor i den. Du kommer lett i prat med både besøkende og andre frivillige.

Vi har en variert gruppe besøkende. Mange kjenner igjen de gamle vognene med åpne plattformer fra sine yngre dager, andre er så unge at de kanskje bare sett det på film. Museet vårt er også spesielt populært blant barn. Turister besøker museet vårt, vi er med i OsloPass-ordningen som gjør at vi får flere besøkende som normalt kanskje ikke ville oppsøkt vårt museum.

Hvilken kompetanse må jeg ha?

Det skader ikke med litt interesse, men det stilles ingen krav til at du må kunne noen ting om verken vogner eller kollektivhistorie for å jobbe på museet. Etterhvert som du blir aktiv vil du få grunnleggende kunnskap om museet og de viktigste vognene vi har utstilt, utover det er det din egen interesse som begrenser deg.

Hvis noen stiller deg et spørsmål du ikke vet svar på, kan du enten spørre noen andre som tilfeldigvis er på museet, eller henvise til vår e-postadresse. Det finnes også mange bøker og blader i museet som kan hjelpe besøkende med å finne rett informasjon.

Du bør ha grunnleggende kunnskap om hvordan man bruker et nettbrett for å kunne betjene kassa. Opplæring i programmet og rutiner får du av oss.

Hva er arbeidsopgavene?

  • Åpne museet, slå på lys og utstillinger, sette ut skilt og klargjøre butikken for dagen.
  • Selge inngangsbilletter, bøker, t-skjorter, leker, brus og sjokolade fra museumsbutikken.
  • Informere kort og generelt om museet, veteranbuss og -trikkekjøringer og arrangementer til besøkende. Henvise til andre når nødvendig.
  • Ta kassaoppgjør og stenge museet før du går.

Du jobber stort sett alene, men det er ofte andre medlemmer innom man kan slå av en prat med. Og på arrangementer vi deltar på, som Sporveismuseets dag og Oslo kulturnatt, berammer vi museet med flere museumsvakter.

Hvordan melder jeg meg?

Hvis du synes dette hørtes interessant ut, er det bare å sende en e-post til museumsleder Petter Holstad på museumsleder@sporveismuseet.no. Her sender du også spørsmål.

Fortell kort om deg selv, hvilken bakgrunn og/eller interesse du har, og hvorfor du kunne tenke deg å være frivillig hos oss.

Det er lurt å ha regelmessige vakter slik at kunnskapen om kassesystemet ikke går i glemmeboken. Du blir så invitert til å være med på en runde med en erfaren museumsvakt hvor du kan se om dette er noe for deg. Du får all opplæringen du trenger, og et godt støtteapparat.

Å være vakt hos oss forutsetter medlemskap i Lokaltrafikkhistorisk forening.